Clinica stomatologie Craiova
Luni - Vineri 9:00 - 20:00
Strada Lămâiței nr. 27A Craiova

Protetica

Protetica dentară

Este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților absenti sau a țesuturilor dentare afectate pentru a redresa deficitul funcțional al aparatului dento-maxilar si a îmbunătăți calitatea vieții pacienților prin refacerea funcției masticatorii, a vorbirii și a aspectului estetic al dinților.

Există numeroase afecțiuni dentare care necesită intervenții de protetică dentară, cum ar fi: edentatiile, cariile dentare, eroziunea smalțului sau modificarea culorii dinților.

Când discutăm despre reabilitarea orală și restaurarea integrității coronare sau a arcadelor dentare, exista o gama largă de opțiuni disponibile, pe care medicul vi le va explica, cu avantajele si dezavantajele lor, astfel încât, împreună să se decidă care este cea mai bună soluție terapeutică pentru fiecare pacient în parte.

La clinica stomatologică DentiSteM, ne bazăm pe tehnologii de ultimă generație, folosirea unor materiale de calitate, colaborarea cu laboratoare dentare ultra-moderne.  pentru a realiza terapia protetică, iar echipa noastră de medici stomatologi specializați vă va ajuta să vă redobândiți încrederea și confortul.

<span class="bt_bb_before_after_image_before_text">Inainte</span><span class="bt_bb_before_after_image_after_text">Dupa</span>
Inainte
Dupa

Printre cele mai frecvente soluții terapeutice protetice se numără:

  • Fatetele dentare: sunt piese protetice realizate în laborator din ceramică, compozit sau zirconia, după o minimă preparatie la nivelul smalțului dentar sau chiar fără a interveni asupra smalțului (no-prep), sunt foarte subțiri și translucide, și sunt aplicate pe fața vizibilă a dinților pentru a corecta diverse anomalii de culoare, formă, poziție. În functie de particularitățile cazului clinic, se pot realiza si fațete directe, în cabinet, din materiale compozite.
  • Coroanele dentare: se realizează în laboratorul de tehnică dentară, dintr-un singur material estetic și biocompatibil (ceramică,  zirconia, compozit) sau pot fi coroane mixte, care prezintă un material la interior (aliaje metalice, zirconia, titan), placat cu un alt material fizionomic pe fetele externe (ceramică, compozit), astfel îndeplinind atât dezideratul fizionomic, cât și pe cel de biocompatibilitate si rezistență mecanică.

Punțile dentare/ cu suport pe implanturile dentare: sunt utilizate pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți absenti, ancorându-se pe dinții adiacenți (vecini) spatiului edentat. Protezele implanto-purtate implică inserarea unor implante dentare, care constituie rădăcinile artificiale, la care se vor atașa ulterior bonturile protetice si restaurarea protetică finală.

Zirkonia este, la ora actuală, cel mai biocompatibil material de restaurare, în cazul coroanelor și punților dentare, care asigură o estetică extraordinară și, în același timp, menține sănătatea țesuturilor gingivale, conferind acel aspect „natural și sănătos”.

  • Protezele dentare mobilizabile: sunt piese protetice de mare precizie și finețe, care folosesc niste sisteme speciale (capse, culise, telescoape) de ancorare pe dintți stâlpi, refac cu succes funcțiile aparatului dento-maxilar (fizionomie, fonație, masticație) care au fost alterate prin edentatie, oferind astfel confort si încredere pacientului.
  • Protezele dentare mobile: sunt soluții terapeutice pentru pacienții care nu mai au suficient de mulți dinti restanti pentru a putea realiza restaurări protetice fixe (punti dentare), sau ai căror dinți au mobilitate crescută sau alte patologii care contraindică folosirea lor ca stâlpi de punte. Protezele mobile pot fi totale (dacă pacientul este edentat total) sau parțiale (dacă mai există dinți restanți pe arcade), se realizează, în general din rășini acrilice si pot avea caracter permanent sau provizoriu (de exemplu, până trece perioada de osteointegrare a implanturilor dentare, pe care se vor realiza restaurările protetice finale).

Procesul de realizare a protezelor dentare fixe și mobile implică mai multe etape clinice și de laborator, de la amprentarea situației clinice intr-orale (cu materiale clasice sau prin scanare), realizarea unor modele precise ale dinților și țesuturilor moi, crearea design-ului computerizat al viitoarei restaurări protetice și obținerea piesei protetice finale. Există mai multe etape intermediare, de probă la nivelul cavității bucale, stabilire a culorii piesei protetice, cimentare provizorie, cimentare de lungă durată.

Dacă aveți nevoie de informații sau sfaturi specifice legate de protetica dentară, este recomandat să consultați un medic stomatolog sau un specialist în protetică dentară, deoarece aceștia vă vor  oferi îndrumări personalizate în funcție de situația dumneavoastră particulară.

CAZUL 1

INAINTE

protetica-caz-1-before

DUPA

protetica-caz1-after
CAZUL 2

INAINTE

protetica-caz-2-before1-1
protetica-caz-2-before2-1
protetica-caz-2-before3-1
protetica-caz-2-before-4-1

DUPA

protetica-caz-2-after-1
CAZUL 3

INAINTE

protetica-caz-3-before

DUPA

protetica-caz-3-after-1
protetica-caz-3-after-2
CAZUL 4

INAINTE

protetica-caz-4-before

DUPA

protetica-caz-4-after
CAZUL 5

INAINTE

protetica-caz-5-before

DUPA

protetica-caz-5-after-1
protetica-caz-5-after-2
CAZUL 6

INAINTE

protetica-caz-6-before

DUPA

protetica-caz-6-after-1
protetica-caz-6-after-imediat
protetica-caz-6-after-montare
CAZUL 7

INAINTE

protetica-caz-7-before

DUPA

protetica-caz-7-after
CAZUL 8

INAINTE

protetica-caz-8-2
protetica-caz-8-3

DUPA

protetica-caz-8-4
protetica-caz-8-1
CAZUL 9

INAINTE

protetica-caz-9

DUPA

protetica-caz-9